Artova Öğretmenevi Etik İlkeleri

Artova Öğretmenevi Etik İlkeleri

Artova Öğretmenevi Etik İlkeleri

07.11.2023 94

ETİK NEDİR

 

Etik, İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, DOĞRU-YANLIŞ ya da İYİ-KÖTÜ gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe disiplinidir. Etik, doğru ve yanlış ölçütleridir.
Etik, bireylere “işlerin nasıl yapılması gerektiğini” belirlemede yardımcı olan yol gösterici değerler, ilkeler ve standartlardır. İnsanların yargılarını ve bu yargılara ulaşılma sürecini ifade eder. Etik, insanların değerlere dayalı kararlar verdiği bir süreçtir. 
Hepimizin kendi değerlerimize bağlı olarak, çeşitli durumları yorumladığımız ve tepki verdiğimiz içsel ve öznel bir dünyası vardır. Bu değerler, genel olarak çocukluk döneminde aile, öğretmenler, inanç sistemi ve toplum tarafından şekillendirilir. 
Etik ve ahlak birbirinden farklı kavramlardır. Ancak çoğunlukla bu kavramların aynı anlamda kullanıldığını görmekteyiz. Etik ve ahlakın özdeş olmamasının nedeni, etiğin ahlak felsefesi olması, ahlakın ise etiğin araştırma konusu olmasındandır. Etik kuramlar, ahlakın özü, kökeni ve toplumsal yaşamdaki işlevinin yanı sıra, insanların bir arada yaşayabilmelerinin gerekleri, toplumsal yaşamın normları ve değerleri kişilerle toplum arasındaki ilişkiler, bireysel yaşamın amacı ve  anlamı üstüne görüşleri dile getirir.
Ahlak, geniş tabanlı ve nasıl davranılması gerektiğine ilişkin yazılı olmayan standartları belirler. Etik ise; kuralların açık ve belirli alana ilişkin yazılı kuralları içerir. ÖRNEK: Sanat etiği, tıp etiği, çevre etiği, eğitim etiği

 


 ARTOVA ÖĞRETMENEVİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

 

Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci

Halka hizmet bilinci

Hizmet standartlarına uyma

Amaç ve misyona bağlılık

Dürüstlük ve tarafsızlık

Saygınlık ve güven

Nezaket ve saygı

Yetkili makamlara bildirim

Çıkar çatışmasından kaçınma

Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması

Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı

Kamu malları ve kaynaklarının kullanımında savurganlıktan kaçınma

Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık

Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu

  

         

 

İLETİŞİM

Adres:
ALPASLAN MAH. MİLLİ EGEMENLİK SK. İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÖĞRETMEN EVİ BLOK NO 8 İÇ KAPI NO 2 ARTOVA / TOKAT


Telefon
(356) 611 2411


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın